ראיון עם הקריין ג'ייסון קלארק
אודות הקריין:
ג'ייסון קלארק הוא שחקן ומוזיקאי המתגורר בניו יורק. הייתה לו הזכות לעבוד בספרי שמע במשך שמונה שנים. בזמנו הפנוי הוא אוהב להתאמן, להתאמן בגיטרה ולבשל!
שאלות לקריין ג'ייסון קלארק
1 – איך הגעת לקריין דווקא רומנים רומנטיים?
למדתי משחק במשך שנים, ורציתי לנסות ולמצוא דרכים אחרות להשיג עבודה. ושלחתי הודעה לחברה של חברה שהייתה קריינית ספרי אודיו, והלכתי לאולפן שהיא המליצה, והם ציינו שהרבה מהעבודה שלהם זה רומנים רומנטיים ובשלב הזה, הייתי כאילו היי, אני אעשה אודישן לכל מה שיש. לא קראתי ממש רומנים רומנטיים בעצמי אז זה פעם ראשונה בשבילי, אבל זה פשוט הקליק ברגע שהתחלתי לעשות אודישן התחלתי לקבל תפקידים, ואני ממש מרוצה מהמקום שבו אני נמצא.
2 – האם יצא לך לקריין ספרים מז'אנר אחר?
כן, רוב הספרים שאני מספר הם עדיין בתוך עולם הרומנטיקה אבל סוטים מעט לז'אנרים אחרים, בין אם זה מסתורין או קומדיה או מדע בדיוני או פנטזיה. אבל יש פה ושם כמה שקריינתי שהם רק פנטזיה, מדע בדיוני, אין שום אלמנט רומנטי, אין סצנות סקסיות בספרים האלה.
3 – מהו הספר הכי קל / כיף שקריינת?
קשה לומר, עשיתי הרבה וכולם הרגישו קרובים יחסית לאותה רמת קושי. אני מניח שהיו כמה ספרים של לורן בלייק לאחרונה שקראתי, הספר Two a Day שיוצא בקרוב עולה לי לראש, שזה היה כל כך באזור הנוחות שלי והדמויות כל כך טובות זו לזו וכל כך טובות בכללי וזה ספר מאוד קליל, מהנה, מצחיק ודברים כאלה באים לי מאוד טבעי, רק להיות מסוגל לדבר באופן טבעי במקום צורך להגביר את הרמה של הכל. זה בא לי קצת יותר קל.
4 – מה היה הספר / דמות הכי קשה שיצא לך לקריין?
עשיתי כמה דמויות עם טון שואג נוהם נמוך של איש זאב או חצי קנטאור או אנשי דרקונים, ואלה היו הדמויות הקשות, הייתי אומר. אבל זה היה קשה בצורה ממש מהנה כי זה יכול להיות מספק לחקור את התחום החדש בקול שלי ולמדתי הרבה על ידי כך. אני מנסה לחשוב על כותרות הספרים ככה מהראש ואני לא מצליח, אבל הספרים האלה היו ממש כיפיים לעשות. אה, Big Bad Wolf, זאת הכותרת של הספר שקריינתי לאחרונה בו הייתי איש זאב.
5 – מהם ההכנות שאתה עושה לפני כל עבודה? האם אתה קוראת את כל הספר מראש? האם אתה עושה חזרות בקול רם לפני ההקלטה עצמה?
אני כן מתכונן, בדרך כלל הספר מסופק לנו כמה שבועות לפני שמתחילים להקליט, כך שיש לנו הזדמנות לקרוא אותו. ללמוד מי הן הדמויות, ללמוד על כל טוויסטים או על התפניות שהעלילה לוקחת כדי שנוכל לזכור זאת בהמשך. ללמוד על הרקע של הדמויות. בדרך כלל בספרים אלה הם חושפים מידע על הרקע של הדמויות במהלך הסיפור. מידע שעשוי להיות מאתגר למערכת היחסים אז טוב להבין את זה כדי שהדמות תוכל לקבל את כוח המשיכה המתאים לה אם יש לה עבר קשה. ואז חוץ מזה כשאני מקליט אני לא מתאמן על הספר אני לא מתאמן על השורות שאני אומר, בדרך כלל אני כן אעשה חזרות על מבטא, אני אדאג שאנסה להיכנס קודם למבטא, אקשיב לכמה קטעים ואדבר בקול לפני שאני אתחיל להקליט.
6 – האם יש ז'אנר / ספר / דמות שאתה לא מוכן לקריין?
יש כמה, כן, ז'אנרים יותר קיצוניים ואני חושב שיש דברים שאנשים לגמרי בקטע שלהם וזה בסדר גמור, אני לא הולך לבייש את זה בכלל. אבל מבחינת מה שנוח לי לעשות, אני בנקודה בקריירה שלי שבה אני יכול לבחור את הפרויקטים שאני יכול לעבוד עליהם ואני מקבל קצת יותר אבחנה ולכן בגלל זה אני רוצה להשקיע את זמני בעבודה שאם זה הולך להיות מאתגר אני רוצה שזה יהיה מאתגר בצורה שמוצאת חן בעיניי בסופו של דבר באופן שבו אני לומד משהו. וכן, כל קינק שדורש הרבה אלימות או חוסר הסכמה או משהו כזה זה משהו שאני מנסה לא למצוא את עצמי עושה מבחינה מקצועית.
7 – האם אי פעם "לקחת" על עצמך משהו מדמות שסיפרת? זה יכול להיות עצה, תכונה, הרגל…?
זו שאלה ממש טובה. אני חושב שבכל ספר שאני קורא אני נזכר עד כמה חשוב לתקשר כשיש לי בעיות, והכי חשוב בזמן שזה יכול להיות הרגל נפשי לנסות ולשמור מאבקים או בעיות במערכות יחסים לעצמי, או אפילו אם אני אני נאבק בעבודה או נאבק אולי עם משהו שקורה עם בן משפחה או משהו עם הבריאות שלי או משהו כזה, אני שומר את זה לעצמי. ההרגל שלי הוא לשמור את זה לעצמי כדי שלא אעצבן את החברה שלי. אבל דבר אחד שאני נזכר בו בהתמדה דרך קריאת הספרים האלה הוא שלא רק שחשוב לתקשר במערכת יחסים אולי בעיות שיש לך עם בן הזוג שלך, אלא גם בעיות שיש לך בחיים שלך כי בן הזוג שלך רוצה להיות שם בשבילך ולתפקד כמו חברך לצוות, במערכת היחסים הזו. אז זה חשוב לשתף את האנשים האלו בתחושות שלך. ואני חושב שזה משהו שבהחלט אני נזכר בו כל פעם בו דרך קריאת הספרים האלה שאולי לא הייתי חושב עליו לולא קראתי אותם.
8 – האם אתה עובד על יותר מספר אחד במקביל?
כן. בכל זמן נתון אני בדרך כלל מקליט כשלושה ספרים בטווח של שבוע עד 10 ימים. אני מקליט את הספרים אחד אחרי השני. וזה מעניין כי אנשים ישאלו אותי שאלות על ספרים שהקלטתי לפני חודשיים אבל בשלב הזה אני כבר בספר השמיני, תשיעי או עשירי בלוח ההקלטות שלי וכבר, פגשתי והצגתי, למדתי ואף נפרדתי מכמה דמויות בשלב הזה אז זו מערבולת רגשית. אבל זה מאוד כיף, זו דרך לשנות תמיד את מה שאני עושה עם לוח הזמנים של העבודה היומי שלי.
9 – מהו הז'אנר שאתה אוהב לקרוא בזמנך הפנוי?
אני אוהב לקרוא סיפורים קצרים. אני אוהב ספרות עכשווית, יש ספרות אוונגרדית שניסיתי להיכנס אליה לאחרונה, התחברתי לתומס פינצ'ון. אני גם אוהב מדע בדיוני ואימה. ספציפית אני אוהב כתיבת אימה, אני חושב שזה ז'אנר יצירתי מאוד עבור המילה הכתובה, להפוך מילה למפחידה זה דבר מאתגר וכאשר מחבר מצליח לעשות זאת, זה כל כך ליצור חוויה כל כך ייחודית אז אני מאוד אוהב כתיבת אימה גַם.
10 – האם יש סופר שאת האוהב במיוחד?
אני עובד עם כל כך הרבה סופרים ואני בהחלט לא רוצה לבחור מועדפים. אני לא אגיד שמות אבל יש, הייתי אומר 4 שאני אוהב לעבוד כדי לקריין את עבודתם. יש ארבעה מחברים, יש כמובן יותר מזה, אבל יש ארבעה כשאני רואה את השם שלהם צץ והם מעוניינים שאקריין משהו שהם כתבו אני כזה "כן, זה הולך להיות טוב". ולעתים קרובות, אקבל הודעות מסופרים חדשים שמעוניינים שאקריין את עבודתם ובשלב הזה ברור שלא עבדתי איתם אז אני לא מכיר את עבודתם ואז אני מגלה דברים שאני אוהב בעבודה שלהם אולי כמה דברים שלא כל כך אבל כן הייתי אומר שיש בערך ארבעה שעבדתי איתם באופן עקבי שאני נרגש לעבוד על הספרים שלהם.